Λογοθεραπευτές Γεσυ Λευκωσία

Η λογοθεραπεία αποτελεί μια σημαντική θεραπευτική δυνατότητα για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες στον τομέα της επικοινωνίας και της γλώσσας. Η προσπάθεια ενσωμάτωσης της λογοθεραπείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ενδιαφερομένων ασθενών σε αυτή τη θεραπευτική διαδικασία. Η ένταξη των λογοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, έγινε στις αρχές Μαρτίου 2021 και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες λογοθεραπείας. Οι Λογοπαθολόγοι - Λογοθεραπευτές, με την ένταξή τους στο ΓεΣΥ, προσφέρουν υπηρεσίες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Παραπεμπτικό: Ο ασθενής λαμβάνει παραπεμπτικό από ιατρό με εξειδίκευση σε:

  • Γαστρεντερολογία
  • Γηριατρική
  • Ιατρική Γενετική
  • Νευρολογία
  • Παθολογία
  • Παιδιατρική
  • Παιδοψυχιατρική
  • Πνευμονολογία
  • Στοματογναθοπροσωποχειρουργική
  • Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση
  • Ψυχιατρική
  • Ωτορινολαρυγγολογία
  • Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία
  • Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία Νεογνών
  • Παιδονευρολογία

Τα παραπεμπτικά που εκδίδονται από τους ειδικούς ιατρούς αφορούν σε 3 ή 6 συνεδρίες με δικαίωμα ανανέωσης, ανάλογα με τον μέγιστο αριθμό καθορισμένων συνεδριών που δικαιούται ο δικαιούχος, με βάση τις ανάγκες του στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες παθήσεις καλύπτονται;

  • Διαταραχές λόγου και ομιλίας
  • Δυσκολίες στην επικοινωνία
  • Δυσφαγία
  • Φωνητικές διαταραχές
  • Νευρογενείς διαταραχές

Πόσο κοστίζει;

Η χρέωση καλύπτεται από το ΓεΣΥ, με μικρή συμπληρωμή (€10) από τον ασθενή.

Επιλογή Λογοθεραπευτή στο Γεσυ: Ο ασθενής επιλέγει τον λογοθεραπευτή που είναι  συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ.

Αξιολόγηση: Ο λογοθεραπευτής του Γεσυ αξιολογεί τις ανάγκες του ασθενούς.

Θεραπεία: Εάν κριθεί απαραίτητη, ο λογοθεραπευτής υλοποιεί το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Ποια είναι τα δικαιώματα των ασθενών;

Ένα άτομο άνω των 12 ετών που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση δικαιούται μέχρι 12 μήνες μετά από το συμβάν, 36 επισκέψεις σε λογοπαθολόγο, από 12 μήνες μέχρι 24 μήνες μετά το συμβάν δικαιούται 24 επισκέψεις σε λογοπαθολόγο ενώ από 24 μήνες μέχρι 36 μήνες μετά από το συμβάν δικαιούται 12 επισκέψεις σε λογοπαθολόγο

Άτομα άνω των 12 ετών με οποιαδήποτε άλλη διάγνωση που καλύπτει το Γεσυ εξαιρουμένων των πιο πάνω, δικαιούνται 12 επισκέψεις

Παιδιά μέχρι 12 ετών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Επίκτητες κινητικές διαταραχές, Σύνδρομα και Νοητικές Διαταραχές δικαιούνται 36 επισκέψεις μέσω το Γεσυ.

Παιδιά από 4 μέχρι 12 ετών χωρίς κάποια από τις πιο πάνω διαγνώσεις δικαιούνται 18 επισκέψεις μέσω του Γεσυ.

Παιδάκια από 0 έως 3 ετών και 12 μηνών, δικαιούνται 24 συναντήσεις εκτός εάν εμπίπτουν στις διαγνώσεις που δικαιούνται 36 επισκέψεις.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δύναται να δώσει το δικαίωμα για επιπλέον συνεδρίες εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, βάσει σχετικής τεκμηρίωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον λογοθεραπευτή του Γεσυ και τον Ειδικό Ιατρό. Οι Προσωπικοί Ιατροί δεν μπορούν να υποβάλουν ανάλογο αίτημα.

Όπως και σε κάθε άλλη υπηρεσία εντός του ΓεΣΥ, με την αλλαγή του χρόνου ο δικαιούχος δύναται να λάβει και άλλες θεραπείες νοούμενου ότι η διάγνωση εξακολουθεί να εντάσσεται σε αυτές που το ΓεΣΥ αποζημιώνει.

Οι ασθενείς δικαιούνται μία μεγάλη αξιολόγηση ή και έως 2 μικρές επαναξιολογήσεις ετησίως

Οι ειδικές περιπτώσεις

Πέραν των καθορισμένων από τον Οργανισμό κανονισμών που διέπουν τους άλλους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των λογοθεραπευτών στο Γεσυ, υπάρχουν και κάποιες ειδικές περιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν και έχουν προβλεφθεί από το Σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ένας λογοθεραπευτής, συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ, έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες εκτός Συστήματος, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται σε αυτές που αποζημιώνει ο Οργανισμός,  ωστόσο οφείλει να ενημερώσει τον δικαιούχο ότι οι εν λόγω υπηρεσίες είναι εκτός πλαισίου και δεν αποζημιώνονται. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος έχει εξαντλήσει τον μέγιστο αριθμό επισκέψεων που δικαιούται, όπως αυτός ορίζεται από τον Οργανισμό.

Επίσης, ένας λογοθεραπευτής Γεσυ έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιλέξει, να παρέχει υπηρεσίες και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, παρόλα αυτά ο Οργανισμός τονίζει πως είναι σημαντικό οι θεραπείες να έχουν εύλογη συνολική χρονική διάρκεια, εντός της ίδιας ημέρας, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους δικαιούχους.

Μία άλλη παράμετρος που προκύπτει είναι οι επισκέψεις κατ’ οίκον. Η παροχή υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο υπηρεσιών που έχει συμφωνηθεί. Ωστόσο εάν η κατάσταση του δικαιούχου είναι τέτοια που δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο πάροχος έχει τη δυνατότητα να το πράξει και να αποζημιωθεί από τον Οργανισμό με βάση τις δραστηριότητες που εντάσσονται στο υφιστάμενο πακέτο υπηρεσιών.

 

Συμπέρασμα:

Η ένταξη των λογοθεραπευτών στο ΓεΣΥ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, προσφέροντας στους ασθενείς πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες λογοθεραπείας. Η διαδικασία είναι απλή και τα δικαιώματα των ασθενών σαφώς καθορισμένα.

Στο Κέντρο μας οι Λογοθεραπευτές είναι στο Γεσυ και παρέχουν υπηρεσίες εντός και εκτός Γεσυ. 

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε επιπλέον απορίες.