Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Συμβουλές για Γονείς
8 Σεπτεμβρίου, 2024Από τη Κατερίνα Πέππου - Εκπαιδευτική Ψυχολόγο
Συχνά πολλοί γονείς ακούμε τον όρο τάντρουμ αλλά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι είναι, ενώ κάποιες φορές βλέπουμε παράξενες εκρήξεις θυμού στο παιδί μας που δεν ξέρουμε πως να τις εξηγήσουμε.
Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτός ο όρος, γιατί τα παιδιά μας βιώνουν τάντρουμ και πώς μπορούμε ως γονείς να τα βοηθήσουμε.
Τα τάντρουμ είναι κοινές εκρήξεις θυμού και συναισθηματικής φόρτισης που εμφανίζονται κυρίως στα μικρά παιδιά, ηλικίας 1 έως 4 ετών. Κατά τη διάρκεια ενός τάντρουμ, το παιδί μπορεί να κλαίει, να ουρλιάζει, να χτυπάει τα πόδια του, να πετάει αντικείμενα ή ακόμα και να πέφτει κάτω. Μπορεί να φαίνονται σαν απρόβλεπτες εκρήξεις, αλλά συχνά έχουν συγκεκριμένες αιτίες που τις πυροδοτεί. Τα τάντρουμ μπορεί να είναι πολύ δύσκολα για τους γονείς, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι μια φυσιολογική εξέλιξη της ανάπτυξης του παιδιού. Τα παιδιά μπορεί να βιώνουν τάντρουμ για διάφορους λόγους όπως:
- Έλλειψη Επικοινωνίας: Η πρώτη αιτία είναι η δυσκολία στην επικοινωνία. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ακόμη πλήρως τις ικανότητες να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λόγια. Όταν νιώθουν απογοήτευση, πείνα, ή κούραση και δεν μπορούν να το εκφράσουν και αυτό μπορεί να καταλήξει σε τάντρουμ.
- Αναζήτηση Προσοχής: Τα παιδιά αναζητούν συχνά την προσοχή των γονέων τους. Όταν νιώσουν ότι δεν την λαμβάνουν, ενδέχεται να εκδηλώσουν τάντρουμ. Αυτός είναι ένας τρόπος για να επιτύχουν, να επικεντρωθεί σε αυτά η προσοχή των ενηλίκων.
- Ανάπτυξη Συναισθημάτων: Η ψυχολογική και συναισθηματική τους ανάπτυξη μπορεί επίσης να συμβάλει στις εκρήξεις θυμού. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των συναισθημάτων τους, τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους.
- Υπερδιέγερση: Το να εκτίθεται ένα παιδί σε πάρα πολλά ερεθίσματα, όπως θόρυβο, φώτα ή κόσμο, μπορεί να το οδηγήσει σε υπερδιέγερση και να προκαλέσει τάντρουμ.
Πώς μπορούμε όμως να τα αντιμετωπίσουμε ως γονείς;
- Ψυχραιμία: Αρχικά πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας. Είναι σημαντικό ως γονείς να παραμένουμε ψύχραιμοι όταν το παιδί παθαίνει τάντρουμ. Η δική μας συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του. Η ένταση των ενήλικων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ενώ όταν εμείς αντιδρούμε ήρεμα και με σταθερότητα, μπορούμε να βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει. Συγκεκριμένα μπορούμε να καθησυχάσουμε τα παιδιά κάνοντας τα μια αγκαλιά. Μία αγκαλιά μπορεί να το καθησυχάσει και να το κάνει να νιώσει ασφαλές.
- Ενσυναίσθηση: Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού λέγοντας π.χ. «Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένος γιατί δεν μπορείς να έχεις αυτό το παιχνίδι». Αυτό βοηθά το παιδί να αισθάνεται ότι ακούγεται.
Δώστε επιλογές: Η προσφορά επιλογών βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν κάποιο έλεγχο. Για παράδειγμα, «Θες να φορέσεις το μπλε ή το κόκκινο μπλουζάκι;». - Προσαρμογή περιβάλλοντος: Προσπαθήστε να προβλέψετε τις στιγμές που το παιδί μπορεί να αισθανθεί κούραση ή πείνα και να παρέχετε ένα περιβάλλον που μειώνει τα ερεθίσματα.
- Εστίαση προσοχής: Επίσης, μπορούμε να μεταφέρουμε την προσοχή του σε κάτι άλλο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό.. Καθώς ένα τάντρουμ εξελίσσεται, η απόσπαση της προσοχής του παιδιού μπορεί να το βοηθήσει να ηρεμήσει.
- Όρια: Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να καθορίσουμε τα όρια μας. Είναι σημαντικό να δώσουμε σαφή και σταθερά όρια, χωρίς όμως να είμαστε υπερβολικά αυστηροί. Εξηγούμε με απλά λόγια τις συνέπειες συγκεκριμένων συμπεριφορών. Αν το τάντρουμ συμβαίνει σε δημόσιο χώρο, απομακρύνουμε το παιδί μας από την κατάσταση, σε ένα ήσυχο μέρος. Αυτό θα μας βοηθήσει και τους δύο να ηρεμίσουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας δεν μπορεί να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους κατά τη διάρκεια του τάντρουμ. Απομακρύνουμε τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα.
- Θετική επιβράβευση: Όταν το παιδί μας συμπεριφέρεται καλά, δίνουμε μια θετική ενίσχυση με έπαινο ή επιβράβευση. Αυτό θα το ενθαρρύνει να επαναλάβει την καλή συμπεριφορά.
Συζητήστε με άλλους γονείς, συμβουλευτείτε ειδικούς και διαβάστε αξιόπιστες πηγές για περισσότερες στρατηγικές. Το να ζητήσετε βοήθεια σημαίνει ότι φροντίζετε τον εαυτό σας και το παιδί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διαχείριση των τάντρουμ μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά με κατανόηση, υπομονή και σταθερότητα, μπορούμε να βοηθήσουν τα παιδιά μας να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Να θυμάστε ότι αυτές οι στιγμές είναι μέρος της ανάπτυξης και της ωρίμανσης του παιδιού.
Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι!