Τι είναι η Λογοθεραπεία
Η Λογοθεραπεία είναι ένας σύγχρονος επιστημονικός κλάδος, ο οποίος ασχολείται με την πρόληψη, αξιολόγηση, διάγνωση, αποκατάσταση και επιστημονική μελέτη των διαταραχών του λόγου (Προφορικού – Γραπτού, Εκφραστικού – Αντιληπτικού), της ομιλίας, της φωνής, της σίτισης, της κατάποσης και της επικοινωνίας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, όποια και αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών, νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποκλίσεις σε αυτούς τους τομείς (σύμφωνα με παγκόσμιες κλίμακες μέτρησης δεξιοτήτων) από τη βρεφική έως και τη γεροντική ηλικία. Θεωρείται μια σημαντική επιστήμη σε μια κοινωνία όπου η ομιλία είναι βασικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των μελών της.
Ο ρόλος του λογοθεραπευτή
Ο λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας που ενημερώνει, αξιολογεί και ενισχύει τις δεξιότητες του λόγου, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτρέψει την επιδείνωση των δυσλειτουργιών που επιφέρουν οι νευρολογικές αυτές παθήσεις, που εκδηλώνονται σε παιδιά και ενήλικες.
Ορολογία
Λόγος: Είναι η ικανότητα της αναγνώρισης των λέξεων/εννοιών που ακούει ένα άτομο στο περιβάλλον και η ικανότητα συνδυασμού των λέξεων αυτών (ουσιαστικά, ρήματα, άρθρα κ.λ.π.) για τον σχηματισμό προτάσεων και την σωστή χρησιμοποίηση τους.
Ομιλία: Είναι ένα λεκτικό μέσο επικοινωνίας ή μεταβίβασης του νοήματος. Για να πραγματοποιηθεί, απαιτείται ακριβής νευρομυικός συντονισμός και είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων κινητικών συμπεριφορών. Επίσης, η ομιλία αποτελείται από συνδυασμούς ομιλητικών ήχων, την ποιότητα φωνής, τον επιτονισμό και τον ρυθμό. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά μέρη χρησιμοποιείται με στόχο να τροποποιηθεί το ομιλητικό μήνυμα.
Επικοινωνία: Είναι η ικανότητα ανταλλαγής πληροφοριών, ιδεών και συναισθημάτων μεταξύ των ανθρώπων. Απαιτεί τις ικανότητες της κατανόησης και της έκφρασης του προφορικού και του γραπτού λόγου.
Σίτιση/ Κατάποση: Η σίτιση είναι μία διαδικασία απαραίτητη για τον άνθρωπο και έχει διπλή σημασία για την ζωή του. Η επιβίωση του ατόμου, η ανάπτυξη του και η καθημερινή καλή λειτουργία του εξαρτώνται από αυτήν. Η τροφή και τα υγρά, είναι αυτά που προσφέρουν το «καύσιμο» που απαιτείται κάθε μέρα για την ανθρώπινη λειτουργία. Όμως, η σίτιση δεν επιτελεί μόνο αυτό τον σκοπό. Είναι μία διαδικασία η οποία συμβάλλει στην απόλαυση της ίδιας της ζωής. Μέσα από αυτή, που συνήθως δεν πραγματοποιείται ατομικά, το άτομο αλληλοεπιδρά με άλλους ανθρώπους και ενσωματώνεται κοινωνικά. Η φυσιολογική κατάποση προϋποθέτει ένα υγιές νευρικό σύστημα (6 κρανιακά νεύρα) καθώς και τη δομική και λειτουργική επάρκεια των δομών του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα και οισοφάγου. Ένα παιδί μπορεί να καταπίνει στερεά ή υγρά (σάλιο) από το στόμα μέχρι 1000 φορές την ημέρα. Όλη η διαδικασία της κατάποσης, είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που καθορίζεται και ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα ο Λογοθεραπευτής παρέχει εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες όπως είναι η αξιολόγηση σε άτομα με τις ακόλουθες διαταραχές:
- Διαταραχές στην άρθρωση και την προφορά (δυσαρθρίες, δυσλαλίες, ψευδισμός, αναρθρίες, ρινολαλίες).
- Διαταραχές στη ροή και τη δομή του λόγου (τραυλισμός, ταχυλαλίες, βραδυλαλίες, αγραμματισμός).
- Μερικές ή ολικές διαταραχές προφορικής έκφρασης (κωφαλαλία, αλαλία, υστερική αλαλία).
- Διαταραχές της φωνής (αφωνία, δυσφωνία, βραχνάδα, τραγισμό, ρινολαλία).
- Ανωμαλίες κατανόησης και έκφρασης (αφασίες, νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικές κακώσεις και δυσλειτουργίες).
- Γραμματικές/ συντακτικές ανωμαλίες.
- Μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσαρθογραφία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, υπερκινητικότητα, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής).
Πότε ένα παιδί χρειάζεται Λογοθεραπεία;
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών πρέπει να ζητήσετε συμβουλές ή βοήθεια από τον παιδίατρο ή το λογοθεραπευτή αν:
0-6 μηνών:
- Το μωρό σας δεν αντιδρά στους ήχους.
- Το μωρό σας στην προσπάθεια του να επικοινωνήσει δεν κάνει βλεμματική επαφή.
Έως 18 μηνών:
- Το παιδί σας σταματήσει να μιλά ή αν η ομιλία του παραμείνει στάσιμη ή παρουσιάζει ενδείξεις ότι χειροτερεύει.
Έως 2 χρονών:
- Το λεξιλόγιο του, εκτός από «μαμά» και «μπαμπά», περιλαμβάνει ελάχιστες λέξεις.
- Η ομιλία είναι δυσκατάληπτη.
- Δεν συνδυάζει δυο λέξεις για να σχηματίσει σύντομες φράσεις ή προτάσεις.
Έως 3 χρονών:
- Η ομιλία του παραμένει δυσκατάληπτη.
- Χρησιμοποιεί μόνο λίγα ρήματα ή/ και καθόλου άρθρα και επίθετα.
- Δεν χρησιμοποιεί πληθυντικό.
- Δεν σχηματίζει απλές προτάσεις.
Έως 4 χρονών:
- Δυσκολεύεται να αρχίσει μια πρόταση ή να επαναλάβει συλλαβές ή λέξεις.
- Χρησιμοποιεί μικρές και όχι ορθά συντακτικές προτάσεις.
- Η ομιλία του δεν είναι πάντα κατανοητή.
- Δεν μπορεί να διηγηθεί απλά και πρόσφατα γεγονότα.
Τι είναι ο Λογοθεραπευτής και ποιος ο ρόλος του;
Ο Λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με την εκτίμηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών του λόγου, της ομιλίας, και της φωνής. Το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων όπως, διάγνωση των διαταραχών λόγου, ομιλίας και φωνής, ανταλλαγή απόψεων με άλλους συναδέλφους ή τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας για την εκτίμηση ενός συγκεκριμένου προβλήματος, οργάνωση του προγράμματος θεραπείας, εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος και καταγραφή της προόδου του ασθενούς. Είναι υπεύθυνος για τη συμβουλευτική της οικογένειας σε θέματα πρόληψης σε ότι αφορά το αντικείμενο του. Συγκεκριμένα, μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες των γονέων σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού του. Είναι υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θεραπείας να συμβουλεύει την οικογένεια με στόχο τη συνεργασία και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του λόγου του παιδιού.
Οι λογοθεραπευτές του Κέντρου μας παρέχουν υπηρεσίες λογοθεραπείας στη Λευκωσία εντός και εκτός Γεσυ
Δείτε εάν χρειάζεται το παιδί σας λογοθεραπεία, συμπληρώνοντας τη λίστα ελέγχου